top of page
Search
  • Writer's pictureАСК Феникс АМС

Што да јадете и пиете после напорен тренинг

Не е тајна дека исхраната го олеснува или го отежнува тренирањето. Но за време на тренинг не е важно само она што го јадете и пиете.


Всушност, кај 41% од спортистите кај кои се појавуваат стомачни проблеми за време на тренингот, обично го прекинуваат тренингот. Но, експртите велат дека најголемиот дел од причините за тоа може да бидат превенирани.


Еве што би требало да направите:


Јагленохидрати


Земете овошје или друг јагленохидратен извор, веднаш после завршувањето на тренинг. На таков начин придонесувате кон надополнувањето на гликогенските резерви. Во период од наредните два часа внесете протеини, кои ќе ви помогнат во поправката на мускулите. (кои се најдобри извори на јагленохидрати и протеини, како да го дозирате внесот на истите, но и како да приготвите особено вкусни оброци, прочитајте во „Основни принципи на исхрана и правилна исхрана на спортисти“).Рехидрирање


Доготраен тренинг може да ги оптерети бубрезите, но правилната рехидратација значително го намалува ризикот од тоа. Постојат податоци од едно истражување, кои покажуваат дека млекото може да обезбеди подеднакво добра рехидратација, како и водата... (Како до правилна рехидратација и колку течност во кој период треба да внесите, кои се најдобрите извори за рехидрирање? За ова и многу повеќе, може да прочитате во „Основни принципи на исхрана и правилна исхрана на спортисти“).


Продолжете со движење / одење


Бидете активни после тренингот. На таков начин ќе ја избегнете болката и здрвеноста. (Како да го направите тоа? Порочитајте во „Основни принципи на исхрана и правилна исхрана на спортисти“).


Рекуперирањето е процес


Кога ќе стигнете дома, можеби ќе треба да се потопите во студена вода со цел намалување на болката. Коку повеќе се движите, толку подобро ќе се чувствувате на подолг рок, значи добро би било малку и да пропешачите.

Нема потреба од брзо релаксирање


Високомасните продукти, како бургерот на пример, ја забавува дигестијата на јагленохидратите кои сте ги внеле после трчањето, а тоа го отежнува процесот на рекуперирање на вашето тело. Тоа не значи дека не треба да јадете, но почекајте барем неколку часа пред да внесете нешто со висока концентрација на масти. Веднаш после тренингот, најдобро би било да внесете јаглено хидрати и протеини во однос 4:1, но не и масти (како најлесно и најправилно да го направите тоа, прочитајте во „Основни принципи на исхрана и правилна исхрана на спортисти“).


Јадете после трчањето


Можеби нема да ви се јаде веднаш после тренингот, но предолгото одлагање на обезбедувањето на потребната енергија, сигурно ќе направи да се чувствувате полошо во останатиот дел од денот. Неодамноешните истражувања покажаа дека напорното тренирање може трајно да го ослаби имуниот систем и да има негативно влијание по здравјето на коските. Но, внесувањето на јагленохидрати, веднаш после тренингот, може значително да ги редуцира тие ефекти.


Николче Костовски

95 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page